Waarom voel ik me ziek na het eten van fruit (suiker)? | dr Berg (2023)

De meeste mensen geloven dat fruit voedzaam is en deel uitmaakt van een gezond dieet, maar is dit echt zo? Het antwoord is nee - de meeste soorten fruit zijn geen gezonde aanvulling op uw dieet.

Fruit kan duizelingwekkende hoeveelheden suiker bevatten en kan je misselijk maken. Laten we eens kijken waarom fruit de verkeerde keuze is voor uw gezondheid en geen keto-vriendelijk voedsel.

Waarom voel ik me ziek na het eten van fruit (suiker)? | dr Berg (1)

Is fruit gezond?

Te meeste calorieën in fruit zijn afkomstig van fructose, een soort suiker die alleen in fruit voorkomt.

De meeste vruchtendie tegenwoordig in supermarkten worden aangeboden, worden selectief gekweekt vanwege hun zoetheid, en richten zich op de steeds groter wordende zoetekauw van de consument. Sommige soorten fruit kunnen, afhankelijk van de soort, wel 90 gram fructose bevatten.

Te veel suiker kan overgewicht veroorzaken,suikerziekte, en vele andere gezondheidsproblemen - dus het classificeren van fruit als gezond voedsel is onnauwkeurig.

Fructoseis zoet, maar het is niet hetzelfde als tafelsuiker of geraffineerde koolhydraten. Fructose wordt niet omgezet in bloedsuiker en moet door uw lever worden gemetaboliseerd. Hoewel je lever wat fructose kan verwerken, kunnen grote hoeveelheden de capaciteit van je lever snel overbelasten, wat resulteert in metabole en hormonale onevenwichtigheden.

Onderzoekbevestigt dat het consumeren van fructose bijdraagt ​​aan insulineresistentie, verhoogd cholesterol en onevenwichtige bloedlipiden en verband houdt met de ontwikkeling van diabetes.

Omdat fructose-inname metabole gevolgen heeft, voorkomt het eten van fruit gewichtsverlies,duwt je uit ketose, en overbelast uw lever. Bekijk de onderstaande video om meer te leren over waarom het eten van fruit niet de beste manier is om een ​​gezond lichaam te ondersteunen.

Redenen waarom je je niet lekker voelt na het eten van fruit

Er zijn verschillende redenen waarom u zich misselijk kunt voelen na het eten van fruit.

Fruit eten op een lege maag kan leiden tot misselijkheid. Fructose trekt water naar je maag, wat resulteert in een opgeblazen gevoel, problemen met de spijsvertering en misselijkheid.

Fructose voedt schadelijke bacteriën in je darmen, en het eten van fruit kan bacteriële overgroei in de dunne darm veroorzaken, ook wel genoemdSIBO. Omdat fructose door bacteriën wordt gefermenteerd, kunt u zich misselijk voelen en buikpijn en diarree krijgen.

(Video) What If You Stop Eating Sugar For 30 Days?

U kunt zich ook misselijk voelen na het eten van fruit als u een voedselintolerantie heeft, wat misselijkheid, diarree en andere problemen met het spijsverteringsstelsel veroorzaakt.

Insulineresistentie uitgelegd

Insulineis een alvleesklierhormoon dat de bloedsuikerspiegel en het energiemetabolisme reguleert. Het wordt voornamelijk geproduceerd als reactie op koolhydraten en suikers. Eiwitten en het eten van voedsel in het algemeen zorgen er echter ook voor dat insuline stijgt.

Insuline opent uw cellen om bloedsuiker te gebruiken voor energieproductie of om ongebruikte suikers op te slaan als vet. Verhoogde insulineniveaus gedurende lange perioden kunnen er echter voor zorgen dat uw cellen minder snel reageren op insuline, wat leidt tot insulineresistentie.

Insulineresistentie veroorzaakt verstoringen in de energieproductie en het metabolisch functioneren, gewichtstoename, vooral buikvet, en verhoogt het risico op diabetes en hartaandoeningen.

Tekenen van insulineresistentie:

  1. Behoefte aan frequente maaltijden en snacks

  2. Onvermogen om gewicht en buikvet te verliezen

  3. Hoge cholesterol

  4. Hoge bloeddruk

  5. Overmatig plassen 's nachts

  6. Moe en vermoeid voelen

Waarom voel ik me ziek na het eten van fruit (suiker)? | dr Berg (2)

Zeven gezondheidsgevolgen van suiker

Deskundigen hebben al lang bevestigd dat suiker verslavend is en verband houdt met nadelige gezondheidseffecten. Het vermijden van eenvoudige koolhydraten en zoete snacks ondersteunt een gezond gewicht, helpt een stabiel energieniveau te behouden en verbetert voedingstekorten.

Laten we eens kijken naar de gevolgen voor de gezondheid van suikerinname.

(Video) Top 10 Foods You Should NEVER Eat Again!

1. Suiker veroorzaakt gewichtstoename

Suikerhoudende voedingsmiddelen veroorzaken een hoge bloedsuikerspiegel en verhogen de insuline. Hoewel suiker als brandstof kan worden gebruikt, leveren hoge bloedglucosewaarden na het eten van suiker waarschijnlijk meer energie op dan u nodig heeft.

Insuline signaleert de cellen van uw lichaam om overtollige suiker op te slaan als vet, wat verklaart waarom het eten van zoete snacks leidt tot gewichtstoename.

2. Suiker zuigt energie weg en veroorzaakt vermoeidheid

Suiker verhoogt je bloedsuikerspiegel sterk en je lichaam geeft meer insuline af dan nodig is om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit resulteert in een lage bloedsuikerspiegel, ook wel bekend als hypoglykemie, kort na het eten van het suikerhoudende voedsel.

Hypoglykemieveroorzaakt vermoeidheid, hersenmist en hoofdpijn. Wat nog belangrijker is, een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt het hunkeren naar suiker om de bloedsuikerspiegel snel weer normaal te maken. Dit maakt je klaar voor een bloedsuiker-achtbaanrit van onbedwingbare trek en weinig energie gedurende de dag.

3. Suiker veroorzaakt insulineresistentie

Insuline komt vrij als reactie op het eten van koolhydraten en suikers. Na verloop van tijd kunnen de cellen van uw lichaam minder reactief worden op insuline, wat resulteert in insulineresistentie.

Insulineresistentie is een ernstige metabolische onevenwichtigheid die verband houdt met diabetes en hartaandoeningen.

Waarom voel ik me ziek na het eten van fruit (suiker)? | dr Berg (3)

4. Suiker verhoogt het risico op diabetes

Een verhoogde bloedsuikerspiegel heeft ingrijpende gevolgen voor de gezondheid. Zodra uw cellen insulineresistent worden, kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet langer onder controle houden, wat resulteert in diabetes.

Ongecontroleerde bloedsuiker zorgt ervoor dat rode bloedcellen zich combineren met suiker en stijf en disfunctioneel worden. Deze geglyceerde bloedcellen zijn groter. Ze kunnen de bloedtoevoer naar zenuwuiteinden en weefsels zoals het netvlies blokkeren, waardoor zenuwbeschadiging en verlies van gezichtsvermogen ontstaan, beide bijwerkingen van diabetes.

5. Suiker verergert ontstekingen

Insuline regelt niet alleen de bloedsuikerspiegel. Het is ook betrokken bij ontstekingen.

Je immuuncellen produceren ontstekingsstoffen wanneer insuline verhoogd is, wat verklaart waarom de inname van suiker ontstekingsaandoeningen verergert, zoalsacne,eczeem, ofartritis.

6. Suiker put voedingsstoffen uit

Het eten van suiker eist zijn tol van je voedingsvoorraden. Koolhydraatmetabolisme vereist vitamine B1, chroom en magnesium. Frequente inname van suiker kan uw lichaam van essentiële voedingsstoffen uitputten.

Tekorten aan voedingsstoffen vertragen het energiemetabolisme, verstoren de hormoonproductie en verergeren de insulineresistentie.

7. Suiker heeft invloed op je mentale welzijn

Onevenwichtige bloedsuikers kunnen een negatieve invloed hebben op uw geestelijke gezondheid. Je hersenen zijn afhankelijk van constante niveaus van brandstof om te functioneren.

(Video) Top 10 Worst Foods You Should NEVER Eat

Te veel suiker in je bloedbaan creëert een stressvolle omgeving voor je centrale zenuwstelsel, wat angstaanvallen en depressieve symptomen veroorzaakt.

Waarom voel ik me ziek na het eten van fruit (suiker)? | dr Berg (4)

Belangrijkste leerpunten

Vruchten bevatten meestal veel fructose, en sommige soorten bevatten evenveel suiker als snoep. Grote hoeveelheden fructose kunnen uw lever overweldigen en een negatieve invloed hebben op uw metabolisme, waardoor uw risico op gewichtstoename, insulineresistentie en diabetes toeneemt.

Fructose kan spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel veroorzaken en kan je misselijkheid en buikpijn verklaren na het eten van fruit.

Het vermijden van suikers zal helpen om uw bloedglucosewaarden gezond te houden, insuline in balans te houden en gewichtsverlies te ondersteunen. Lees voedingsetiketten om toegevoegde suikers te herkennen om te profiteren van lagere ontstekingen, meer energie en verbeterd mentaal welzijn.

Doe deze lichaamstypequizom te helpen bij het bepalen van het beste dieet en voeding voor uw lichaamstype.

FAQ

1. Waarom voel ik me misselijk na het eten van fruit?

Fruit bevat veel fructose, een eenvoudige suiker die in fruit voorkomt. Fructose kan vocht in je maag trekken, wat een opgeblazen gevoel, misselijkheid en misselijkheid veroorzaakt.

Fruit kan ook bacteriële overgroei in de dunne darm of SIBO verergeren. Fructose voedt schadelijke bacteriën in uw dunne darm, wat leidt tot spijsverteringssymptomen zoals diarree en misselijkheid.

2. Waarom voel ik me misselijk na het eten van suiker?

Als u zich misselijk voelt na het eten van suiker, is uw lichaam mogelijk niet erg effectief in het reguleren van de bloedglucose. Suikerintolerantie, insulineresistentie, tekorten aan voedingsstoffen of het eten van te veel suiker kan je misselijk maken.

Suiker kan ook verhoogde bloedglucosewaarden veroorzaken, ook wel hyperglykemie genoemd. Chronische hyperglykemie verhoogt het risico op insulineresistentie en diabetes.

Vroege waarschuwingssignalen van diabetes zijn onder meer een verhoogde behoefte aan urineren, dorst, hoofdpijn en misselijkheid.

Een lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglykemie genoemd, kan ervoor zorgen dat u zich misselijk voelt na het eten van suiker. Suikerhoudend voedsel verhoogt de bloedglucosespiegel sterk en uw lichaam reageert door meer insuline af te geven dan nodig is om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit resulteert in een lage bloedsuikerspiegel kort nadat je suiker hebt gegeten. Misselijkheid en misselijkheid zijn veelvoorkomende symptomen van een lage bloedsuikerspiegel.

3. Is misselijkheid een symptoom van diabetes?

Ja, misselijkheid is een veel voorkomend symptoom van diabetes. Diabetische ketoacidose, diabetische gastroparese en sommige injecteerbare medicijnen die worden gebruikt om diabetes te behandelen, verhogen het risico op misselijkheid.

U kunt suikeralternatieven gebruiken als u diabetes heeft. Sommige suikeralcoholen en andere kunstmatige zoetstoffen kunnen spijsverteringsproblemen en misselijkheid veroorzaken.

(Video) What If You Stop Eating Bread For 30 Days?

4. Wat is insulineresistentie?

Overmatige hoeveelheden koolhydraten en toegevoegde suikers leiden tot chronisch verhoogde insuline om de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik te houden. Na verloop van tijd worden uw cellen minder reactief op insuline, wat leidt tot weerstand. Indien onbehandeld, kan insulineresistentie bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

5. Hoe weet ik of ik insulineresistentie heb?

Vroege waarschuwingssignalen van insulineresistentie zijn het onvermogen om gewicht en buikvet te verliezen, hoge bloeddruk en cholesterol, behoefte aan frequente maaltijden en snacks, overmatig urineren 's nachts en zich moe voelen.

Als u een van deze symptomen ervaart, raadpleeg dan uw arts om uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegels te bepalen.

6. Kan ik fruit eten op keto?

Hoewel de meeste soorten fruit veel koolhydraten bevatten en geen keto-vriendelijke optie zijn, zijn bessen voedzaam, rijk aan vezels en zullen kleine hoeveelheden ketose niet verstoren. Bramen, zwarte bessen, bosbessen en frambozen zijn geweldige toevoegingen aan je Healthy Keto® dieet.

7. Mag ik fruit hebben nadat ik keto-aangepast ben geworden?

De meeste soorten fruit bevatten veel enkelvoudige suikers. Het zou het beste zijn als je ze vermijdt om in ketose te blijven en te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van keto.

8. Wat voor soort fruit kan ik op keto hebben?

Bessen zijn rijk aan vezels en zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen. Kleine hoeveelheden koolhydraatarme bessen zullen je niet uit ketose halen en zijn prima om op te nemen als onderdeel van je Gezonde Keto-dieet.

Kies low-carb bessen zoals frambozen, bosbessen, aardbeien en bramen.

9. Hoeveel fruit mag ik op keto hebben?

Je kunt dagelijks genieten van ongeveer een kopje koolhydraatarm fruit zoals frambozen, bosbessen, aardbeien en bramen.

10. Zijn bessen veilig op keto?

Bessen bevatten weinig netto koolhydraten en het toevoegen van ongeveer één kopje per dag is veilig voor keto.

11. Veroorzaakt suiker ontstekingen?

Ja, suiker verergert ontstekingen. Suiker leidt tot gewichtstoename en visceraal vet, het type vet rondom je organen. Visceraal vet vertraagt ​​uw metabolisme, verhoogt het risico op hartaandoeningen en verhoogt ontstekingen.

Je immuuncellen produceren ontstekingsstoffen wanneer de insuline hoog is, wat verklaart waarom het eten van suiker ontstekingsaandoeningen zoals acne, eczeem of artritis kan verergeren.

12. Is vruchtensap keto-vriendelijk?

Nee, vruchtensap is niet keto-vriendelijk. Het grote fructosegehalte van vruchtensap kan het vermogen van uw lever om fructose te verwerken snel overbelasten. Vruchtensappen worden ook zwaar bewerkt, wat resulteert in het verlies van vezels en de meeste voedingsstoffen.

13. Hoeveel suiker zal me uit ketose schoppen?

Om ketose te behouden, consumeer je niet meer dan 20 tot 50 gram netto koolhydraten per dag. Tel alle suikers, siropen en honing mee voor uw dagelijkse netto aantal koolhydraten om binnen uw dagelijkse limiet voor koolhydraten te blijven.

FAQs

Are carbs and sugar from fruit bad? ›

Fruit is healthy for most people. While excessive sugar intake can be harmful, this doesn't apply to whole fruits. Rather, they are high in nutrients and satisfyingly filling. If you can tolerate fruit and you're not on a low carb or ketogenic diet, by all means, eat fruit.

Why fruit sugar is bad for you? ›

The sugar in fruit is not a cause of concern for most people, considering that it's high in fiber and nutrients. But fruit sugar in the form of sweeteners can become problematic if you consume too much of it in processed foods. Aim to eat 2 cups of fruit per day, along with vegetables, lean protein, and healthy fat.

Is the natural sugar in fruit bad? ›

Bottom Line. For the general public, sugar in fruit is not bad as long as you consume the whole fruit and not just fruit juice or products that contain sweetened fruit pieces. When we are seeking to limit sugars, added sugars are more of a concern.

Is the fructose in fruit bad for you? ›

Although pooled analyses suggested that added fructose could raise cholesterol, uric acid, and triglycerides, it did not have a more negative effect on lipid profile, markers for nonalcoholic fatty liver disease, or insulin. People with diabetes can also safely consume fruit.

What fruits should diabetics avoid? ›

Apart from the fruits that are good for diabetic people, there are some fruits that a diabetic should avoid as they can raise blood sugar levels. These fruits are cherries, ripped bananas, mangoes, figs, lychees, pineapple, grapes, tangerines, raisins, sweetened cranberries, etc.

Does sugar from fruit spike your blood sugar? ›

Fruit has carbohydrates and a form of natural sugar called fructose, which can raise your blood sugar levels. But it can still be part of your meal plan. It's full of vitamins, minerals, and powerful plant compounds called phytochemicals.

What are the worst fruit to eat for sugar? ›

The worst fruits for people with diabetes include mango, jackfruit, banana, chikku and grapes. These fruits are high in sugar and low in fiber. These are considered the 5 worst fruits for people with diabetes. These fruits contain a lot of sugar.

What fruit has the most sugar? ›

The fruits with the highest sugar content include mangoes, pomegranates, oranges, and pears. If someone has diabetes, they can still have these fruits, but they may wish to ask their doctor if they should eat them in smaller portions.

How much is too much fruit a day? ›

But the truth is that it's hard to get too much fruit. In fact, most Americans don't eat enough of it. Adults should eat at least 1 ½ cups of fruit every day. However, a “fruitarian” diet, in which you eat almost nothing but fruit, can keep you from getting enough nutrients from other foods.

Do natural sugars in fruit spike insulin? ›

The sugar in fresh fruit is fructose, which does not have much of an effect on a person's blood sugar or insulin levels, according to one 2017 article . Foods such as chocolate, baked goods, and some sodas have high levels of free sugars, which do cause spikes in blood sugar.

How much natural fruit sugar is too much? ›

Definitely not. But it might be smart to keep an eye on fruit-based sugar consumption. The American Heart Association recommends no more than 26 grams of sugar per day for women, or 36 grams per day for men. And for men and women ages 19 to 30, the USDA recommends two cups of fruit per day.

Which is worse sugar or fructose? ›

The new study — drawing on clinical trials, basic science, and animal studies — concludes that fructose is more damaging to health than glucose. Lucan and DiNicolantonio lay out a series of findings that show the digestive tract doesn't absorb fructose as well as other sugars. More fructose then goes into the liver.

What fruit has no fructose? ›

Fruit
FruitServing SizeGrams of Fructose
Limes1 medium0
Lemons1 medium0.6
Cranberries1 cup0.7
Passion fruit1 medium0.9
15 more rows

What fruits to avoid fructose? ›

People who have fructose intolerance should limit high-fructose foods, such as juices, apples, grapes, watermelon, asparagus, peas and zucchini. Some lower fructose foods — such as bananas, blueberries, strawberries, carrots, avocados, green beans and lettuce — may be tolerated in limited quantities with meals.

Is it bad to eat a lot of carbs from fruit? ›

So while fruit may be rich in carbs, it's also rich in nutrients, and shouldn't be avoided. It's recommended healthy adults consume 2-3 cups a day, with a serving being something like a medium apple, banana, or a cup of melon or berries. Of course, some fruits are higher in carbohydrate content than others.

Are carbs in fruit bad for you? ›

Carbs are also in fruits (which explains their sweetness), so logic might suggest canceling this type of food, too — but don't. “While many low-carb diets recommend avoiding fruit because it tends to be higher in carbohydrates due to its natural sugar, it's not ideal for health.

Is it OK to get all your carbs from fruit? ›

Fruits are much higher in carbs than low-carb veggies but lower in carbs than foods like bread or pasta. Fruits are generally high in carbs. For this reason, you need to moderate your fruit intake on a low-carb diet.

Is it OK to get most of your carbs from fruit? ›

The healthiest carbs are those that nourish your body, make you feel good, keep you full the longest, and provide essential nutrients. The healthiest carbs can come from fruit, vegetables, whole grain rice, whole grain bread, and other whole grain foods.

Videos

1. Only A Glass Of This Juice... Reverse Clogged Arteries & Lower High Blood Pressure - Doctor Reacts
(Dr. Sten Ekberg)
2. Top 10 Most Dangerous Foods You Can Eat For Your Immune System
(Dr. Sten Ekberg)
3. Ik Volgde ‘s Werelds Ongezondste VS Gezondste Dieet!
(FrankVD)
4. What If You Ate Only Meat For 30 Days?
(Dr. Sten Ekberg)
5. #146 Check this Amazing Story of Recovery from Chronic Fatigue Syndrome
(Dr. Andrea Furlan)
6. #1 Absolute Best Diet To Lose Belly Fat For Good
(Dr. Sten Ekberg)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated: 10/06/2023

Views: 5421

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.