Waarom voel ik me ziek als ik suiker eet? (2023)

Als functionele geneeskunde-arts die zich al meer dan tien jaar heeft gespecialiseerd in chronische en complexe ziekten, zie ik vaak suikergevoeligheid bij mijn nieuwe patiënten.

Het kan zijn dat u zich ijverig aan uw eliminatiedieet heeft gehouden wanneer u een golf van symptomen opmerkt na het eten van een stuk fruit of een portie dessert. Of misschien merkt u dat u zich misselijk voelt als u suiker van welke soort dan ook gebruikt.

Misselijkheid, beverigheid, hoofdpijn, verstopte sinussen, duizeligheid, verstoorde spijsvertering, traagheid, maagkrampen, gasvorming en een opgeblazen gevoelkunnen allemaal het gevolg zijn van uw tijdelijke toegeeflijkheid.

Hieronder gaan we in op enkele mogelijke oorzaken van misselijkheid na het eten van suiker - en hoe je deze op natuurlijke wijze kunt overwinnen.

Waarom voel ik me ziek als ik suiker eet? (1)

Mogelijke oorzaken van misselijkheid na het eten van suiker

1. Onderliggende infectie

Suiker, vooral geraffineerde suiker (die wordt aangetroffen in bewerkte lekkernijen zoals donuts, snoep en cupcakes), kan opportunistische bacteriën voeden die niet bedoeld zijn om in het spijsverteringskanaal te zitten. Deze invasieve bacteriën kunnen de nuttige bacteriën verdringen die u helpen uw spijsvertering in balans te houden.

De overgroei van deze invasieve bacterie kan een onbalans veroorzaken en u misselijk maken, dit wordt bacteriële overgroei in de dunne darm genoemd - of SIBO.

SIBO ontstaat vaak na een ziekte, hoge stress, een operatie, een voedselvergiftiging of een antibioticakuur. [1]

LEES: BACTERIËLE OVERGROEI IN DE KLEINE DARM

Suiker kan ook gist in je darmkanaal voeden en leiden tot een overgroei van gist in al je met slijmvliezen bedekte weefsels in je lichaam.

Dit is de reden waarom een ​​schimmelinfectie zoals candida kan leiden tot symptomen van je spijsverteringskanaal helemaal tot aan je sinusholte - met chronische sinusitis, chronisch verstopte oren en het gevoel van een benauwd hoofd.

In de voorbeeldgevallen van SIBO en Candida is je lichaam altijd in een staat van proberen het evenwicht te bewaren. Het kan de invasie een tijdje 'afweren', maar wanneer je de invasieve bacteriën of gisten overgiet met een voedselbron zoals witte suiker, repliceert het zo snel dat je lichaam het niet langer kan tegenhouden.

Dit geldt vooral voor degenen die voor een langere periode stoppen met het eten van verwerkte suiker en dan weer beginnen - zoals wanneer je een eliminatiedieet volgt en een 'cheat meal' hebt.

Wanneer je de suiker tijdelijk stopte, ging het lichaam beter functioneren en had de infectie minder brandstof. Zodra suiker opnieuw werd geïntroduceerd, laaiden de symptomen op omdat de infectie weer tot leven kwam.

Het is belangrijk op te merken dat de gezondheid van uw microbioom elk ander aspect van uw gezondheid beïnvloedt en direct kan leiden tot aandoeningen zoals insulineresistentie en obesitas. [2] Daarom is het zo belangrijk om de onderliggende oorzaak van je suikergevoeligheid aan te pakken.

SIBO en Candida kunnen effectief worden behandeld door een combinatie van dieet- en levensstijlveranderingen in combinatie met gerichte suppletie. [3]

Symptomen van een darminfectie

2. Bloedsuikerregulering

Als het bloedsuikerregulatiesysteem van uw lichaam uit balans is, zal een teveel aan suiker in uw lichaam chaos veroorzaken, omdat uw lichaam de overtollige suiker niet op de juiste manier kan gebruiken en opslaan.

Deze problemen kunnen variëren van insulineresistentie tot diabetes type II.

Bloedsuikerproblemen komen voort uit het onvermogen van het lichaam om glucose in de bloedbaan te gebruiken. Dit onvermogen kan voortkomen uit een breed scala aan onderliggende problemen, zoals ongebreidelde ontstekingen, een langdurige infectie of hoge niveaus van stress en slaapproblemen.

In het geval van insulineresistentie hebben de lichaamscellen geen gemakkelijke toegang tot glucose, wat ertoe leidt dat er steeds meer insuline vrijkomt, wat het probleem nog groter maakt.

Insulineresistentie kan uiteindelijk leiden tot diabetes type II, naast slechtere uitkomsten in het geval van virale infecties en een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere chronische aandoeningen.

Insulineresistentie beïnvloedt het vermogen van onze cellen om toegang te krijgen tot levensondersteunende energie, en daarom kan het elk symptoom waar u mee te maken heeft ernstiger maken.

Testen zijn nodig om een ​​diagnose te bevestigen - het goede nieuws is dat deze aandoeningen met de hulp van een beoefenaar van de functionele geneeskunde meestal omkeerbaar zijn door natuurlijke interventies zoals veranderingen in het dieet en de levensstijl en natuurlijke suppletie. [4]

LEES: TYPE II DIABETES NATUURLIJK OMKEREN

Symptomen die wijzen op een bloedsuikerprobleem
 • flauw voelen

 • misselijkheid

 • beverigheid tussen de maaltijden

 • spanning

 • vermoeidheid

  (Video) Dit eet ik als ik ziek ben... | Zo eet een vegan fitgirl #50|

 • prikkelbaarheid

 • extreme dorst

 • moeite met afvallen

 • ziek voelen als je honger hebt

 • slaap van slechte kwaliteit

 • misselijk voelen in de ochtend

 • 'crashen' kort nadat je suiker hebt gehad

 • heel vaak moeten eten

 • woede en agitatie bij het overslaan van maaltijden

3. Onderliggende ontsteking

Je hebt misschien een ontsteking gehoord die verwijst naar een infectie of een sportblessure. U kunt er ook tekenen van zien als een nieuwe snee in uw hand rood en heet wordt - een teken dat witte bloedcellen zich naar de plek haasten, wat helpt bij uw herstel.

Ontsteking is hoe uw lichaam reageert op een dreiging om deze te neutraliseren en om u zo snel mogelijk weer in balans te brengen.

Helaas, in onze stressvolle moderne wereld vol met chemicaliën en pesticiden beladen voedsel, gekookt in ongezonde vetten en beladen met verwerkte suiker, veroorzaken onze voeding en levensstijl vaak ongebreidelde interne ontstekingen.

Deze ontsteking kan de darmwand beschadigen, slagaderwanden verzwakken, maagzweren veroorzaken, de levensverwachting verlagen en het risico op chronische ziekten verhogen, [5]

Functionele geneeskundetests (hieronder vermeld) kunnen verschillende soorten ontstekingen aan het licht brengen, evenals waar deze zich in het lichaam bevindt. Het is goed gedocumenteerd dat onderliggende ontstekingen stofwisselingsstoornissen zoals insulineresistentie kunnen veroorzaken, waardoor een veelzijdige behandeling noodzakelijk is om weer gezond te worden. [6}

Er zijn ook veranderingen in het dieet en voedingssupplementen die kunnen worden gebruikt om ontstekingen drastisch te verminderen, de slaap te verbeteren, de energie te verhogen en symptomen te verwijderen waarvan eerder werd gedacht dat ze permanent waren, zoals migraine, vermoeidheid en slechte spijsvertering.

4. Een onderliggende aandoening

Als u een onderliggende aandoening heeft, zoals reumatoïde artritis, diabetes, longziekte of vaatziekten, kan dit direct bijdragen aan een aandoening zoals insulineresistentie. [7]

Bovendien kan het hebben van een metabole aandoening zoals insulineresistentie de ontwikkeling van en complicaties van chronische aandoeningen waarschijnlijker maken. [8]

Het is gebruikelijk dat personen met een onderliggende aandoening pijn in hun gewrichten voelen of hersenmist en spijsverteringsproblemen hebben gedurende dagen nadat ze suiker hebben gegeten. De ontsteking blijft hangen en veroorzaakt een kettingreactie van effecten door het hele lichaam.

Net zoals uw levensstijl pijn, ontstekingen en ziekten kan veroorzaken, kan het ook de sleutel zijn om deze processen in het lichaam te onderdrukken.

Een sterk sociaal netwerk, slaap van goede kwaliteit en fysieke activiteiten die u leuk vindt, zijn net zo belangrijk als een dieet als het gaat om uw herstel van een symptoom of aandoening.

Een dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen en weinig bewerkte voedingsmiddelen - met veel groenten en fruit en gezonde vetten zoals olijfolie - kan een goede basis vormen om ontstekingen laag te houden.

Sommige mensen profiteren tijdelijk van een ketogeen-achtig dieet terwijl we hun onderliggende aandoeningen behandelen.[9] Dit zal sterk afhangen van de gezondheidsdoelen van een patiënt en de onderliggende aandoeningen.

Net zoals medicijnen niet bij iedereen hetzelfde werken, gedijt niet iedereen op hetzelfde dieet. De verleiding kan groot zijn om naar een strikt Keto- of Paleo-dieet te gaan, maar onthoud: deze diëten werken alleen voor sommigen en kunnen de onderliggende gezondheidsproblemen van anderen verergeren.

(Video) ALTIJD BLOED PRIKKEN VOOR HET ETEN?! RACHEL ALS DIABETES PATIENT - TOPDOKS EXTRA - TOPDOKS

Alleen omdat het op papier goed klinkt of goed werkt voor iemand anders, wil nog niet zeggen dat een dieet of supplement zal werken met uw unieke genetische en biologische behoeften.

Testen op functionele geneeskunde kunnen bepalen of u onderliggende aandoeningen heeft, of bepaalde factoren tot die aandoeningen hebben geleid en welke specifieke interventies we kunnen doen om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het kan ook een gids zijn bij het samenstellen van een ideaal dieet voor uw gezondheidstoestand.

FUNCTIONELE GENEESKUNDIGE TESTEN

5. Voedselallergieën en gevoeligheden

Hoewel een fructose-allergie zeker mogelijk is, komt het vaker voor dat mensen een suikerintolerantie of -allergie verwarren met een ander soort voedselintolerantie (of een van de hierboven genoemde oorzaken).

Een patiënt kan merken dat wanneer ze broodroostergebak of een bepaalde zak snoep hebben, hun symptomen opnieuw beginnen. Dit kan te wijten zijn aan suiker, maar het kan ook te wijten zijn aan andere ingrediënten in het voedsel.

Het probleem is dat bewerkte voedingsmiddelen boordevol ingrediënten zitten waarop je zou kunnen reageren.

Gluten, conserveermiddelen, kleurstoffen, bindmiddelen, zuivel, noten en soja zijn allemaal ongelooflijk veel voorkomende allergenen die in voedingsmiddelen zoals snoep, afhaalmaaltijden en bewerkte maaltijden worden gepropt.

Een arts voor functionele geneeskunde kan u helpen uw dieet van de waarschijnlijke boosdoeners te snoeien en uw gastro-intestinale gezondheid te herstellen.

Als de trigger eenmaal is geïdentificeerd, is het vaak nodig om de voedingsovertreder een tijdje te vermijden terwijl uw lichaam geneest - dit zal u vaak in staat stellen om het voedsel in de toekomst met mate te verdragen.

Een stap die u vandaag kunt beginnen als u merkt dat u zeer reactief bent op suiker, is het bijhouden van een voedingsdagboek. U merkt misschien dat u zich prima voelt met fruit, maar vreselijk met glucosestroop of dat u zich over het algemeen beter voelt als u granen vermijdt - deze verschillen zijn erg belangrijk bij het maken van een gezond, symptoomvrij dieet.

Beperkingen van een 'gut healing dieet'

Ondanks de populariteit van 'darmgenezende' diëten zoals paleo, keto, eiwitrijk of caloriebeperking - heeft uw lichaam meestal een gezond dieet nodigin aanvulling opsommige gerichte voedingsmedicijnen om een ​​infectie voorgoed te stoppen.

Een indicatie dat uw dieet alleen de infectie niet voldoende behandelt, is wanneer u zich aan uw dieet heeft gehouden en één portie suiker voldoende is om uw lichaam te ontsteken en de symptomen opnieuw op te starten - dit toont aan dat er nog steeds een infectie in uw darm sluimert.

Een gezond darmkanaal zou af en toe een suikerachtig toetje aan moeten kunnen.

Er waren tenslotte grote hoeveelheden suiker beschikbaar voor onze paleolithische voorouders - af en toe ronddwalen in een fruitboom of bijennest zou fantastische hoeveelheden brandstof opleveren die ze zouden gebruiken.

In plaats van permanent op een restrictief dieet te blijven, kan het behandelen van uw onderliggende infectie of aandoening ervoor zorgen dat u af en toe kunt genieten zonder de gevolgen.

Veel patiënten vinden ook een verbeterde algehele gezondheid wanneer een infectie eindelijk is verdwenen - meer energie, betere slaap, verbeterde stemming en een verminderd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten in de toekomst.

Voor mijn patiënten, als ze zich misselijk voelen bij het eten van suiker, zal ik naast leefstijl- en voedingsaanbevelingen vaak een reeks tests bestellen om de oorzaak van hun symptomen op te sporen.

Functionele geneeskunde testen

Een startpunt voor veel patiënten die negatief reageren op suiker, is het controleren van hun hemoglobine A1C en het uitvoeren van een uitgebreide ontlastingsanalyse.

Hemoglobine a1c

Hemoglobine A1C meet uw gemiddelde bloedsuikerspiegel gedurende 3 maanden. Het is de meest nauwkeurige beoordeling van de regulering van de bloedsuikerspiegel. Functionele medicijnniveaus moeten ongeveer 5,2 zijn. 5,7 of hoger is geclassificeerd als prediabetisch en 6,5 of hoger is type II diabetes.

Uitgebreide ontlastingsanalyse

Een uitgebreide ontlastingsanalyse evalueert specifieke niveaus van uw beschermende bacteriën, identificeert mogelijke verborgen darminfecties en beoordeelt uw vermogen om voedsel te verteren.

Klik op de onderstaande link om aanvullende tests te bekijken die we aanbieden. De lijst is niet uitputtend omdat er steeds meer middelen beschikbaar zijn om een ​​grote verscheidenheid aan symptomen en aandoeningen te onderzoeken.

(Video) Top 10 Common Foods You're Eating Wrong!

LEES FUNCTIONELE GENEESMIDDELEN TESTEN

Functionele geneeskunde kan suikergevoeligheid helpen

Een consult voor functionele geneeskunde werkt iets anders dan de reguliere medische afspraken die u gewend bent. In plaats van een korte afspraak gevolgd door een routinetest, beginnen we met een lange afspraak van een uur bij een nieuwe patiënt.

De details van het begin en de progressie van de symptomen, de familiegeschiedenis en een volledige medische geschiedenis zijn allemaal essentieel om uw gezondheidstoestand te begrijpen en om een ​​behandelplan voor de toekomst op te stellen.

Vervolgafspraken duren 30 minuten waarin behandelplannen worden aangepast aan uw hersteltraject.

Ik ben gespecialiseerd in het op natuurlijke wijze behandelen van complexe en chronische symptomen en heb ontdekt dat patiënten vaak veel symptomen en aandoeningen op de lange termijn volledig kunnen oplossen, inclusief degenen waarvan hen was verteld dat ze permanent waren of een onvermijdelijk gevolg van veroudering.

Een consult kan u helpen de oorzaak van uw symptomen te achterhalen, vooral als uw aandoening complex is en u veel diëten en benaderingen hebt geprobeerd met beperkt succes.

LEES ONLINE FUNCTIONELE GENEESKUNDIGE RAADPLEGINGEN

Online functionele geneeskunde consulten

Ik bied online consulten over functionele geneeskunde aan en ik accepteer momenteel patiënten over de hele wereld.

Als u mij wilt spreken om vragen te stellen over functionele geneeskunde, chronische ziekte of patiënt worden, plan dan een gratis consult van 15 minuten in.

PLAN EEN GRATIS CONSULT VAN 15 MINUTEN IN

Disclaimer: als u denkt dat u een medisch noodgeval heeft, bel dan onmiddellijk uw arts of 911. Alleen op basis van de inhoud van deze informatie mag geen actie of nalaten worden ondernomen. Evenmin mag u het zoeken naar medisch advies of medische behandeling ooit uitstellen vanwege de informatie op deze website. De informatie op deze website is niet bedoeld om een ​​ziekte of medische aandoening te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. De besproken informatie is niet bedoeld ter vervanging van het advies van uw zorgverlener. Het vertrouwen op de informatie die wordt verstrekt door deze website, Dr. Brian Lum of het Functional Healthcare Institute is geheel op eigen risico.

Bibliografie

[1] Kossewska, Joanna, Karolina Bierlit en Vladimir Trajkovski. 2022. “Persoonlijkheid, angst en stress bij patiënten met het dunnedarmbacterie-overgroeisyndroom. De Poolse voorbereidende studie.” International Journal of Environmental Research and Public Health 20 (1): 93. https://doi.org/10.3390/ijerph20010093.

[2] Saad MJ, Santos A, Prada PO. Darmmicrobiota en ontsteking koppelen aan obesitas en insulineresistentie. Fysiologie (Bethesda). 2016 juli;31(4):283-93. doi: 10.1152/physiol.00041.2015. PMID: 27252163.

[3] Ostrowski, Bartosz en Michał Kukla. 2020. "SIBO - Wat de huisarts moet weten." Kindergeneeskunde en huisartsgeneeskunde 16(1):53-56. https://doi.org/10.15557/PiMR.2020.0009.

[4] "Levensstijlinterventies voor diabetes type 2", The Institute for Functional Medicine, geraadpleegd op 21 mei 2023, https://www.ifm.org/news-insights/cardio-using-functional-medicine-reverse-type-ii-diabetes/

[5] Jager, Philip. 2012. "The Inflammation Theory of Disease - Het groeiende besef dat chronische ontsteking cruciaal is bij veel ziekten, opent nieuwe wegen voor behandeling." EMBO-rapporten 13 (11): 968-70. https://doi.org/10.1038/embor.2012.142.

[6] "Verbindingen tussen ontsteking en insulineresistentie", The Institute for Functional Medicine, geraadpleegd op 21 mei 2023, https://www.ifm.org/news-insights/connections-between-inflammation-and-insulin-resistance/

[7]"Lifestyle Interventions for Type II Diabetes", The Institute for Functional Medicine, geraadpleegd op 21 mei 2023, https://www.ifm.org/news-insights/cardio-using-functional-medicine-reverse-type-ii-diabetes/

Gonzalez-Gay MA, Gonzalez-Juanatey C, Vazquez-Rodriguez TR, Miranda-Filloy JA, Llorca J. Insulineresistentie bij reumatoïde artritis: de impact van de anti-TNF-alfa-therapie. Ann NY Acad Sci. 2010 april; 1193: 153-9. doi: 10.1111/j.1749-6632.2009.05287.x. PMID: 20398022.

(Video) What Happens If You Don't Eat For 5 Days?

[8] Al-Hakeim, Hussein Kadhem, Haneen Tahseen Al-Rubaye, Abdulsahib S Jubran, Abbas F Almulla, Shatha Moustafa en Michael Maes. 2022. "Verhoogde insulineresistentie als gevolg van langdurige COVID wordt geassocieerd met depressieve symptomen en wordt gedeeltelijk voorspeld door de ontstekingsreactie tijdens acute infectie." MedRxiv. https://doi.org/10.1101/2022.12.01.22283011

[9] Yuan X, Wang J, Yang S, Gao M, Cao L, Li X, Hong D, Tian S, Sun C. Effect van het ketogene dieet op glykemische controle, insulineresistentie en lipidenmetabolisme bij patiënten met T2DM: een systematische review en meta-analyse. Nutr diabetes. 30 nov 2020;10(1):38. doi: 10.1038/s41387-020-00142-z. PMID: 33257645; PMCID: PMC7705738.

FAQs

Waarom voel ik me ziek als ik suiker eet? ›

Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.

Kan je ziek worden van suiker? ›

Maar let op: een teveel aan suiker kan echter wel leiden tot klachten. Zo kun je maag- en darmproblemen krijgen als je te veel fructose binnenkrijgt. Ook loop je het risico te weinig andere voedingstoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Wat zijn de symptomen van teveel suiker? ›

Wat zijn de tekenen van een teveel aan suiker in het lichaam?
 • verlangen naar suiker.
 • Gebrek aan energie.
 • Geleidelijke gewichtstoename.
 • Onverklaarbare stemmingswisselingen.

Waarom word ik misselijk van suiker? ›

Te veel suiker eten zorgt rechtstreeks voor te veel suiker in je bloed. Dit kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt, vaak moet plassen en dorst krijgt. Gebeurt dit vaker of vrij ernstig, dan kan dit de voorbode van diabetes type 2 zijn.

Wat als je niet tegen suiker kan? ›

Fructose-intolerantie kan levenslang duren, maar ook tijdelijk zijn. Fructose of 'vruchtensuiker' is een onderdeel van (kristal)suiker waar je overgevoelig voor kunt zijn. Je kunt last krijgen van klachten als buikpijn, overgeven, winderigheid en diarree. Het dieet voor fructose-intolerantie is ingrijpend.

Wat is suiker intolerantie? ›

Bij een voedselintolerantie kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet of maar in kleine hoeveelheden genuttigd worden. Bij een suiker intolerantie zouden er klachten optreden na het nuttigen van voedingsmiddelen waar suiker in is verwerkt. 12% van de bevolking denkt een voedselintolerantie te hebben.

Hoe weet je of je suiker ziekte heb? ›

Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadigingen aan ogen, hart, nieren en voeten.

Hoe lang duurt het voordat effect van suiker uit je lichaam is? ›

Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.

Wat neutraliseert suiker in je lichaam? ›

Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.

Kun je hartkloppingen krijgen van suiker? ›

Hoge bloeddruk

Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je teveel suiker eet? ›

Suiker geeft smaak aan eten en het geeft je energie. Maar te veel suiker is niet goed. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Wat gebeurt er als een diabeet suiker eet? ›

Hoe zit het met diabetes, oftewel suikerziekte

Wat wel een feit is: in suiker zitten veel calorieën. Wanneer je veel suiker eet, loop je de kans teveel energie binnen te krijgen, waardoor je te zwaar kunt worden. Als je overgewicht ontwikkelt, reageer je steeds minder goed op het hormoon insuline.

Kan je van suiker buikpijn krijgen? ›

Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Videos

1. You'll Never Eat This Type of Sugar Again After You Watch This
(The Road to Health - Keto Done Right)
2. Ik Volgde ‘s Werelds Ongezondste VS Gezondste Dieet!
(FrankVD)
3. We Quit Sugar (Spoiler, It Wasn't ALL Good!!!)
(The Road to Health - Keto Done Right)
4. What If You Stop Eating Bread For 30 Days?
(Dr. Sten Ekberg)
5. Ja, korporaal!
(MisliUnaprid)
6. JAN JAN JAN - Wys jou Vleis
(JAN JAN JAN )
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated: 21/08/2023

Views: 5413

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.