Suikeroverbelastingseffecten | Te veel suiker eten | Volledige zorg (2023)

Of je nu worstelt met een eenmalige suikerbui of regelmatig te veel suiker eet, de effecten van suikeroverbelasting op je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je je meer zuur dan zoet voelt.

Voor alle duidelijkheid, er is niets inherent mis met suiker. In feite gebruikt het menselijk lichaam glucose, een eenvoudig type suiker, als een van de belangrijkste brandstofbronnen. Wanneer er echter te veel suiker wordt gegeten, kan dit negatieve effecten hebben op het lichaam.

Complete Care is hier om uit te leggen waarom het gemakkelijk is om uw suikerinname te overdrijven, wat er met uw lichaam gebeurt als u een suikerbui krijgt, hoe overmatige suikerconsumptie uw algehele gezondheid kan beïnvloeden en wat u moet doen na het eten van te veel suiker.

Kan het eten van te veel suiker je ziek maken?

Ja, het eten van te veel suiker kan ons ziek maken - op korte en lange termijn. Laten we, om te begrijpen hoe we een suikeroverbelasting kunnen voorkomen, de beperkingen van ons lichaam met suiker bespreken. De aanbevolen hoeveelheid suiker is 200 calorieën (12 theelepels) suiker per dag. Volgensvan HarvardSchoolvan Volksgezondheid, eet de gemiddelde Noord-Amerikaan ongeveer 270 calorieën (17 theelepels).toegevoegde suikerper dag. Helaas weegt toegevoegde suiker in de meeste Amerikaanse diëten zwaarder dan natuurlijke suiker. Dit is waarom dat gevaarlijk is.

Natuurlijke suiker versus onnatuurlijke suiker

Om te begrijpen waarom toegevoegde suikers problematisch zijn, moeten we even teruggaan en de twee hoofdcategorieën suiker beschrijven: natuurlijke suiker en verwerkte suiker.Natuurlijke suiker, zoals de naam suggereert, komt van nature voor in voedingsmiddelen. Als mensen aan natuurlijke suiker denken, denken ze meestal aan fruit, maar natuurlijke suiker zit ook in groenten en zuivelproducten.

Dan is erbewerkte/kunstmatige suiker. Deze suikers komen van nature niet voor; ze zijn uit een andere bron gehaald of op de een of andere manier aangepast. Veelgebruikte verwerkte suikers zijn fructose-glucosestroop, rietsuiker, agave en maltose.

(Video) 3 tips om minder suiker te eten | Gezondheidstips met Hetty Crèvecoeur | Koffietijd

Toegevoegde suikeris suiker die aan voedsel wordt toegevoegd en kan worden verkregen uit natuurlijke of verwerkte suiker. Als u bijvoorbeeld honing (een natuurlijke suiker) of agave (een verwerkte suiker) toevoegt aan een recept, worden beide beschouwd als toegevoegde suikers.

Het probleem met toegevoegde suiker

Het probleem met toegevoegde suiker is tweeledig. Ten eerste is de hoeveelheid toegevoegde suikers die in voedsel wordt aangetroffen veel hoger dan die van natuurlijke suikers die in onbewerkte voedingsmiddelen worden aangetroffen. Ten tweede, terwijl natuurlijke suikers er langer over doen om af te breken, waardoor de hoeveelheid suiker die je lichaam binnenkomt en je energie geeft, gelijk wordt gemaakt, wordt toegevoegde suiker snel afgebroken en komt het in één keer in je bloedbaan terecht, wat resulteert in energie- en insulinepieken - en dan een energiecrash.

Met andere woorden, toegevoegde suikers komen niet alleen veel sneller dan normaal in je bloedbaan terecht, maar het doet dit ook in hoeveelheden die zo hoog zijn dat je je systeem praktisch bombardeert met suiker.

Als je te veel suiker eet, wat gebeurt er dan met je lichaam? Na verloop van tijd kunt u uw risico op het ontwikkelen van ziekten die worden veroorzaakt door te veel suiker, waaronder hartaandoeningen en diabetes, vergroten, maar daarover later meer.

Waar zit suiker verstopt in je dagelijkse voeding?

Het eten van suiker is niet gevaarlijk, maar als je er te veel van eet, kan dit op de lange termijn gevolgen hebben. Over het algemeen wil je voorkomen dat je te veel suiker binnenkrijgt en een meer uitgebalanceerd dieet volgen. Het kan nuttig zijn om je vertrouwd te maken met de vele soorten suiker, zodat je ze kunt herkennen op voedseletiketten en beter begrijpt welke voedingsmiddelen toegevoegde suikers bevatten.

Veelvoorkomende soorten suikers

 • Sucrose
 • Fructose-glucosestroop (HFCS)
 • Nectar van agave
 • Rietsuiker
 • Karamel
 • Honing
 • Invertsuiker
 • Ahornsiroop
 • Raffinaderij siroop
 • Maltose
 • Stroop
 • Dextrose
 • Lactose
 • Glucose
 • Fructose
 • bruine suiker

Houd er rekening mee dat dit slechts enkele van de meest voorkomende namen zijn. In werkelijkheid zijn er meer dan50 soorten suiker.

(Video) Diabetes voor beginners

Veel voorkomende voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers

 • Frisdranken/frisdranken
 • Fruitsap
 • Chocolademelk
 • Ketchup
 • Voorgemaakte sauzen
 • Sportdranken
 • Muesli en ontbijtgranen
 • Ingeblikt fruit
 • Ingeblikte soepen
 • Energiedranken
 • Nagerechten
 • Snoep

Merk op dat veel van deze voedingsmiddelen eigenlijk geen voedingsmiddelen zijn, maar dranken. Sterker nog, een van de beste dingen die je kunt doen om je inname van toegevoegde suikers te verminderen, is door water te drinken in plaats van andere soorten populaire dranken.

Wat zijn de symptomen van suikeroverbelasting?

Een vakantiefeest, je favoriete taart, een zware dag op kantoor - ongeacht de gelegenheid of reden, af en toe overkomt een overdaad aan suiker de besten van ons. Helaas, zodra de euforie van al die dopamine die door je lichaam raast voorbij is, moet je lichaam de gevolgen opvangen. Na het eten van te veel suiker zijn bijwerkingen onvermijdelijk.

Waarom gebeurt dit? Welnu, wanneer u suiker consumeert, reageert uw lichaam door insuline af te geven. Insuline helpt het suikergehalte in uw bloed constant te houden. Helaas, als de suiker eenmaal is uitgewerkt, blijft je lichaam achter met een overvloed aan insuline en niet genoeg glucose om je van energie te voorzien, wat op zijn beurt de gevreesde "suikercrash" veroorzaakt. De symptomen van een suikercrash zijn:

 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid en moeite met concentreren
 • Je zenuwachtig of angstig voelen
 • Zich beverig of duizelig voelen
 • Honger
 • Opgeblazen gevoel (wat kan leiden totmaag- en borstpijnin ernstige gevallen)

Voor mensen met diabetes* zijn deze ongevallen meestal ernstiger en worden ze behandeld als een aandoening die hypoglykemie wordt genoemd. (Er zijn af en toe gevallen van hypoglykemie bij personen die niet aan diabetes lijden.)

Dus, is suikeroverbelasting gevaarlijk? Hoewel suikeroverbelasting en de daaropvolgende suikercrash ongemakkelijk kunnen zijn, is het niet typisch gevaarlijk bij gezonde personen. Voor mensen met diabetes kan zelfs een eenmalige suikeroverbelasting echter ernstigere gevolgen hebben. De langetermijngevolgen van overmatige suikerinname kunnen echter voor iedereen alarmerend zijn.

*Lees verder:Symptomen van een diabetische noodsituatie

(Video) Top 10 voedingsmiddelen die je hart vernietigen

Langetermijneffecten van het eten van te veel suiker: hoe uw lichaam reageert

Af en toe een suikerbui is één ding, maar regelmatig te veel suiker eten kan langetermijneffecten hebben en de kans vergroten dat je bepaalde gezondheidsproblemen krijgt.

Hart problemen

Het is aangetoond dat het regelmatig eten van te veel suiker de kans op obesitas, een hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk, ontstekingen en atherosclerose verhoogt. Al deze problemen zijn risicofactoren voor hartaandoeningen en eenongezond hartkan u vatbaarder maken voor hartaanvallen. Om het bot te zeggen: een suikerrijk dieet wordt in verband gebracht met hartziekten, doodsoorzaak nummer één in Noord-Amerika.

Lees verder:Wat te doen als iemand een hartaanval krijgt

Gewichtstoename en toegenomen onbedwingbare trek

Zodra je lichaam crasht, zendt het signalen naar je uit dat het meer energie nodig heeft in de vorm van honger. Concreet zul je waarschijnlijk gaan hunkeren naar voedsel dat een grote hoeveelheid snelle energie levert - suikerhoudend voedsel. Helaas leiden deze onbedwingbare trek vaak tot een vicieuze cirkel van iets suikerrijks uit de voorraadkast halen, om korte tijd later weer honger te krijgen.

Bovendien is aangetoond dat suiker de weerstand tegen het hersenhormoon leptine stimuleert. Dit hormoon helpt je honger te reguleren door je te vertellen dat je genoeg hebt gegeten. Zelfs als je vol zit, maakt een dieet met veel suiker het moeilijker voor je lichaam om je te waarschuwen dat dat het geval is. Als dit een veel voorkomend verschijnsel wordt, zal uw risico op overmatige gewichtstoename en obesitas aanzienlijk toenemen.

Type 2 diabetes

Omdat suikeroverbelasting kan leiden tot obesitas en insulineresistentie - de twee belangrijkste factoren voor diabetes type 2 - heeft het eten van te veel suiker een sterke band met het ontstaan ​​van diabetes. Diabetes en te veel suiker in uw bloed kunnen op hun beurt leiden tot gezondheidsproblemen met betrekking tot uw nieren, lever en pancreas. Diabetes is een van de meest verraderlijke gezondheidsproblemen die verband houden met suikerconsumptie en helaas neemt de prevalentie ervan toe.

(Video) Glucosemeter instructie

Moeite met slapen

Als je 's avonds laat suikerhoudend voedsel eet, kan de energiepiek die volgt het moeilijk maken om in slaap te vallen. Een slechte nachtrust betekent dat je de volgende dag waarschijnlijk moe zult zijn en, nogmaals, leidt tot hunkering naar energierijk, suikerhoudend voedsel, waardoor een nieuwe cyclus ontstaat die moeilijk te doorbreken is.

Hersenmist en verminderde energie

Wanneer je regelmatig te veel suiker binnenkrijgt, schommelt je lichaam constant tussen pieken en dalen. Deze hoogte- en dieptepunten kunnen het buitengewoon moeilijk maken om je te concentreren en resulteren in 'hersenmist'. Ze putten ook je energie uit, waardoor die reis naar de sportschool veel minder waarschijnlijk wordt.

Stemmingsstoornissen

We weten al dat de energiepieken en -dieptepunten die gepaard gaan met suikeroverbelasting prikkelbaarheid en vermoeidheid kunnen veroorzaken. Herhaal die cyclus keer op keer, gooi er slaapproblemen, chronisch verlaagde energieniveaus (en minder endorfines door sporten), potentiële gewichtstoename en de andere mogelijk negatieve effecten van suiker op je gezondheid bij, en je hebt de perfecte omgeving gecreëerd voor stemmingsstoornissen zoals depressie om te gedijen. Daartoe,verschillende studieshebben ontdekt dat een lagere inname van suiker kan worden geassocieerd met een betere psychologische gezondheid.

Huidproblemen

Van suikerrijke diëten is aangetoond dat ze de productie van olie en androgenen (hormonen) verhogen. Er is ook aangetoond dat ze de aanmaak van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) verhogen. De eerste verhoogt de kans op acne; de laatste versnelt het verouderingsproces van de huid en creëert rimpels.

Tandbederf

De suiker in suikerhoudend voedsel veroorzaakt zelf geen tandbederf. Maar als je suikerhoudend voedsel eet, zetten de natuurlijke bacteriën in je mond ze om in een zure substantie. Zoals zuren vaak doen, verslijten deze zuren wat er om hen heen is; in dit geval het glazuur van uw tanden, waardoor uw tanden verzwakken en vatbaarder worden voor gaatjes.

Wat te doen na het eten van te veel suiker

Zoals we hebben gezien, kan het moeilijk zijn om te resetten na het eten van te veel suiker. Maar er zijn nog steeds bepaalde dingen die je kunt doen om je weer normaal te laten voelen na een suikercrash. Dit zijn onze belangrijkste aanbevelingen.

(Video) The SHOCKING Truth About Eating Eggs Daily [Heart & Artery Disease]

 • Onthoud je van schuldgevoelens: Of je nu normaal gesproken gezond eet en een eenmalige eetbui hebt gehad, of je hebt een patroon van slecht eten ontwikkeld, het is nu tijd om te stoppen met jezelf mentaal te kastijden. Jezelf in elkaar slaan zal je alleen maar gestrest maken, wat je op zijn beurt alleen maar zal doen hunkeren naar een oppepper. Van suiker houden is normaal (wie niet?), maar we moeten allemaal onthouden dat we met mate van zoete snoepjes moeten genieten.
 • Drink water:Als je weinig energie hebt, kun je uitgedroogd zijn en een suikercrash ervaren. Gehydrateerd blijven is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je lichaam te helpen herstellen van een overdosis suiker en om in het algemeen gezond te blijven. Als je merkt dat je ongelooflijk uitgedroogd bent, ga dan naar een complete zorg eerstehulpafdeling om te ontvangenIV-vloeistoffen voor uitdroging.
 • Eet hele voedingsmiddelen:Onbewerkte voedingsmiddelen - voedingsmiddelen die niet zijn verwerkt - kunnen helpen uw lichaam te voorzien van een stabiele, meer gereguleerde energiebron. Verse groenten en fruit, noten, eieren en bonen zijn voorbeelden van hele voedingsmiddelen.
 • Oefening:Heb je overtollige energie van een suikerhigh? Voel je je neerslachtig door een suikercrash? Hoe dan ook, de endorfines van een goede training kunnen je helpen door een aanstaande suikercrash heen te komen of je uit de mist of algehele duizeligheid te halen die je misschien ervaart.

Complete Care is er voor alle medische noodgevallen

Suikeroverbelasting is doorgaans geen medisch noodgeval, maar een leven lang te veel suiker eten kan leiden tot gezondheidsproblemen die soms levensbedreigend worden. Wanneer dat gebeurt, zijn onze eerstehulpafdelingen er om u patiëntgerichte zorg van ziekenhuiskwaliteit te bieden zonder de typische wachttijd van een standaard ER.

Voor dringende medische hulp hebben weER-locatiesoveral in Texas en Colorado Springs. We zijn hier om volledig voor u te zorgen, zodat u en uw gezin kunnen in- en uitstappen en uw leven weer op kunnen pakken.

Meer nuttige artikelen van Complete Care:

 • Meest voorkomende Pickleball-verwondingen
 • De voordelen vanOp bezoek bij Complete Care in Austin, TX
 • Hoe iemand te helpen die een aanval heeft
 • Hoe kalm te blijven in een noodsituatie
 • Wat te doen als een kind stikt

FAQs

Wat gebeurt er met je lichaam als je teveel suiker eet? ›

Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.

Wat zijn de symptomen van teveel suiker? ›

Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.

Kan je diabetes krijgen van veel suiker eten? ›

Te veel is nooit goed

Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.

Wat gebeurt er als je teveel suiker eet met diabetes? ›

Gevolgen. Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.

Hoe lang duurt het voordat effect van suiker uit je lichaam is? ›

In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.

Hoe krijg je suikers uit je lichaam? ›

Suiker uit je lichaam krijgen is dus onmogelijk. Zelfs als je helemaal geen suiker meer zou eten, ook geen zetmeel en ook geen natuurlijke vruchtensuikers, dan nog zou je lichaam zelf glucose produceren uit andere stoffen. Als je dus geen suiker in je lichaam stopt, maakt je lichaam het zelf wel aan.

Wat doet suiker met je buik? ›

Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Heeft suiker invloed op slaap? ›

Veel geraffineerde koolhydraten (zoals suiker en wit brood) lijken een negatief effect te hebben op de diepe slaap.

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes? ›

Klachten bij diabetes type 2 zijn:
 • vaak dorst en veel plassen.
 • vaak vermoeid zijn.
 • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
 • slecht genezende wondjes.
 • kortademigheid.
 • pijn in de benen bij het lopen.
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Waarom moet je niet te veel suiker eten? ›

Daarnaast is uit nieuw onderzoek gebleken dat het eten van veel suiker niet alleen de bloedsuikerspiegel laat stijgen, maar ook een verhogend effect heeft op de bloeddruk. Dit kan leiden tot hart- en vaatziektes. Vergroot het risico op kanker: Insuline is een hormoon dat de groei van cellen reguleert.

Hoe weet je dat je pre diabetes hebt? ›

De meeste mensen met pre-diabetes vertonen geen symptomen, wat in zekere zin misleidend is. Alleen door het herkennen van verhoogde bloedsuikerwaarden of glucosewaarden in het bloed kan de diagnose van prediabetes gesteld worden. De bloedsuikerspiegel is licht verhoogd, maar onvoldoende hoog om te spreken van diabetes.

Is veel water drinken goed voor diabetes? ›

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.

Kun je moe worden van suiker? ›

Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel. Suiker levert wel energie, maar geen waardevolle voedingstoffen zoals vitaminen.

Kan ik genezen van diabetes type 2? ›

Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.

Hoeveel suiker per dag is te veel? ›

Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.

Wat doet suiker met je darmen? ›

Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.

Is te veel suiker slecht voor je? ›

Suiker is niet slecht voor je. Je hebt suiker nodig om te kunnen denken en bewegen. Te veel suiker kan wel slecht voor je zijn. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of darmproblemen.

Videos

1. Diabetes - Wat zijn de symptomen en hoe is het te behandelen?
(GezondheidspleinTV)
2. Eet Minder Koolhydraten - 5 Makkelijke Tips
(HappyHealthy)
3. 28 voedingsmiddelen die je nooit (meer) zou moeten eten en hun gezonde - en snelle - alternatief
(Jesse van der Velde)
4. Jij bent verslaafd aan suiker! Zo kom je er vanaf.
(Duco Kanij)
5. Wat je nog niet wist over suiker
(Vitaal Online)
6. Hoe eet je minder suikers? // Mijn top 8 tips om suiker te schrappen!
(FoodieFit)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated: 08/09/2023

Views: 5427

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.